14.12.09

Archives (like diamonds) are forever

Πληθαίνουν οι μελέτες που αναφέρονται στην ανάλυση των ηλεκτρονικών ροών επικοινωνίας τόσο μέσα στις επιχειρήσεις όσο και στην κοινωνία.

Είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακές οι μελέτες σχετικά με τις άτυπες ομάδες πληροφόρησης που δημιουργούνται μέσα από την ανταλλαγή ηλεκτρονικών μηνυμάτων. Δίνουν απρόσμενα στοιχεία σχετικά με τη δυναμική η οποία αναπτύσσεται στο εσωτερικό των επιχειρήσεων και η οποία πολλές φορές δεν αντιστοιχεί στο οργανόγραμμα.

Πρόσφατα προστέθηκε και ένας άλλος τύπος μελετών οι οποίες αφορούν τη μελέτη των ηλεκτρονικών επικοινωνιών για τη τεκμηρίωση οικονομικών και φορολογικών παραβάσεων.

Η μελέτη αυτή δεν περιορίζεται στο περιεχόμενο των μηνυμάτων αλλά επεκτείνεται και σε αλλαγές συνηθειών χρήσης των ηλεκτρονικών μέσων (για παράδειγμα, αύξηση του χρόνου τηλεφωνικής συνομιλίας, αποστολή μηνυμάτων σε ξένη γλώσσα κ.λπ.).

Πέρα από την αποτελεσματικότητα ή όχι των παραπάνω γεγονός είναι ότι οδηγούμαστε προς ένα σύστημα όπου όλα καταγράφονται και μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο μελέτης.

Η ευκολία των ηλεκτρονικών επικοινωνιών οδηγεί σε ένα ιδιαίτερα γραφειοκρατικό σύστημα διαχείρισης των αρχείων αυτών των επικοινωνιών με έντονα στοιχεία από τη Δίκη του Κάφκα.

Το πιο βασικό είναι ότι τα αρχεία όπως και τα διαμάντια είναι παντοτινά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: