10.12.09

Πρωτοφανής απάτη στα apps του iPhone

Σύμφωνα με το cnn.com το iTunes απέκλισε τον Κινέζο κατασκευαστή iPhone Apps (εφαρμογές για το iPhone) Molinker και αναίρεσε τις 1.000 apps από τον κατάλογό εφαρμογών του iTunes.

Ο λόγος ήταν ότι οι συγκεκριμένες εφαρμογές ήταν χαμηλής ποιότητας αντιγραφές άλλων εφαρμογών.

Η υπόθεση εγείρει μια σειρά από ζητήματα:

1. Η κακή ποιότητα των εφαρμογών έγινε αντιληπτή από ιδιώτες. Η ίδια η Apple δεν είχε αντιληφθεί τίποτα παρόλο που οι εφαρμογές αντιστοιχούσαν στο 1% του συνόλου των εφαρμογών.
2. Η υπόθεση θέτει σε αμφισβήτηση το σύστημα αξιολόγησης. Οι εφαρμογές που αφαιρέθηκαν ήταν αξιολογημένες με άριστα (5/5). Εκ των υστέρων διαπιστώθηκε ότι η συγκεκριμένη αξιολόγηση ήταν αποτέλεσμα χειραγώγησης που στόχευε στην παραπλάνηση πιθανών πελατών.
3. Η ίδια η αντίδραση της Apple προβληματίζει. Η αποπομπή του συγκεκριμένου κατασκευαστή έγινε σιωπηλά και χωρίς καμία αιτιολόγηση. Απέδειξε ότι η Apple μπορεί να απομακρύνει έναν κατασκευαστή όποτε θέλει και χωρίς να εξηγήσει τους λόγους.
4. Ο συγκεκριμένος τρόπος απομάκρυνσης αφήνει έκθετους τους χρήστες που αγόρασαν τις εφαρμογές καθώς τίποτα δεν έχει προβλεφθεί για την αποζημίωση ή την συντήρηση των εφαρμογών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: