24.11.09

Το Skype επιστρέφει στον μπαμπά του

Οι ιδρυτές του Skype αγόρασαν πίσω το 14% των μετοχών της εταιρείας. Το 30% παραμένει στο eBay και το υπόλοιπο 56% πήγε σε άλλους επενδυτές.

Αυτό ήταν το τέλος της ιδιαίτερα αποτυχημένης εξαγοράς του Skype από την eBay πριν από 4 χρόνια. Αποτελεί παράδειγμα της αδυναμίας μίας μεγάλης εταιρείας (eBay) να επεκταθεί κερδοφόρα σε άλλους τομείς πέρα από αυτόν στον οποίο παρουσίασε κέρδη (πλειστηριασμοί στο διαδίκτυο).


Το ίδιο το επιχειρηματικό μοντέλο (χρήση του Skype για επικοινωνία μεταξύ των χρηστών του eBay) το οποίο αποτέλεσε αφορμή για την αγορά ήταν από την αρχή ακατανόητο. Απόδειξη ότι δεν εφαρμόστηκε ποτέ.


Ποιος έχασε από όλα αυτά;

Το ίδιο το Skype το οποίο δεν κατάφερε να επικρατήσει και να γίνει κερδοφόρο – μάλλον εξαιτίας – της ουσιαστικής αδυναμίας της eBay να το διαχειριστεί.
Έχασε επίσης η eBay καθώς έκανε μια τεράστια αποτυχημένη επένδυση. Παρόλο που το αντίτιμο της νέας πώλησης πλησιάζει αυτό της εξαγοράς, υπάρχει απώλεια τόκων τεσσάρων ετών και στέρηση κεφαλαίων τα οποία θα μπορούσαν να έχουν χρησιμοποιηθεί πιο δημιουργικά αυτά τα τέσσερα χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: