17.11.09

Τέλος παιχνιδιού για την AMD;

Η Intel ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα διακανονισμό στη διαμάχη της με την AMD. Η Intel θα καταβάλει στην AMD 1,2 δισ. δολάρια ως αποζημίωση για μονοπωλιακές πρακτικές που εφάρμοσε εναντίον της.

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι τα δισ. δολάρια με τα οποία πλήρωσε την Dell για να την αποτρέψει από τη χρήση των μικροεπεξεργαστών της ADM. http://iteconomy.blogspot.com/2009/11/intel-dell_10.html


H AMD δήλωσε ότι δεν θα επιδιώξει την περαιτέρω καταδίκη της Intel παρόλο που μια δικαστική νίκη θα μπορούσε να οδηγήσει στη διεκδίκηση πολλαπλάσιου ποσού αποζημίωσης.

Παράξενη απόφαση για μια ιδιαίτερα δυναμική εταιρεία όπως η AMD η οποία κατάφερε να πιέσει την Intel τόσο εμπορικά όσο και σε επίπεδο προϊόντων. Ελπίζω να μην επαληθευτώ, αλλά παρόμοιες αποφάσεις εταιρειών στο παρελθόν σηματοδότησαν την αρχή του τέλους και τη νίκη των αντιπάλων.

Πολλές εταιρείες πληροφορικής τα προηγούμενα χρόνια συμβιβάστηκαν με ψίχουλα εξαντλημένες από πολυετείς δικαστικούς αγώνες με την Intel ή την Microsoft.

Στην προκειμένη περίπτωση χαρακτηριστικό είναι ότι η Intel καταβάλει το 1/5 των ετήσιων εσόδων της (1,2 δισ.) στην AMD. Το ποσό είναι μηδαμινό. Ενδεικτικό είναι ότι αντιστοιχεί στο ετήσιο ποσό με το οποίο δωροδοκούσε τα προηγούμενα χρόνια την Dell για να μην αγοράσει μικροεπεξεργαστές της AMD.

Εξάλλου η Intel έχει έναν νέο σημαντικό αντίπαλο να αντιμετωπίσει, την ARM η οποία κατασκευάζει μικροεπεξεργαστές για smart phones, όπως το iPhone.

Δεδομένου ότι το μερίδιο των smart phones αυξάνει διαρκώς, είναι ζωτικής σημασίας για την Intel να κυριαρχήσει σε αυτήν την αγορά.

Ένας νέος πόλεμος αρχίζει, σε ένα νέο, παρθένο, πεδίο όπου δεν υπάρχουν φανερές εξαρτήσεις από παλιότερες τεχνολογίες και συμμαχίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: