31.5.07

Google Trends

Μια ενδιαφέρουσα νέα υπηρεσία προσφέρει το Google στο www.Google.com/trends.

Η υπηρεσία βρίσκεται σε πιλοτική φάση και δίνει τις πιο δημοφιλείς αναζητήσεις κάθε στιγμής.

Η ταξινόμηση των αναζητήσεων ανανεώνεται δυναμικά καθώς αυξάνεται ή μειώνεται η αναζήτηση συγκεκριμένων λέξεων-κλειδιών.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι η δυνατότητα σύγκρισης αναζητήσεων, για παράδειγμα των λέξεων Macintosh και Windows.


30.5.07

34 εκατ. δολάρια

    34 εκατ. δολάρια είναι τα ημερήσια έσοδα της Microsoft από τα Windows και το Office.


29.5.07

Ο Μεγάλος Αδελφός που λέγεται Google.

To Google ανακοίνωσε την πρόθεση του να διατηρεί τα δεδομένα των αναζητήσεων των χρηστών του για περίοδο δύο ετών για λόγους ασφαλείας καθώς και για εμπορικούς λόγους.

Με αυτόν τον τρόπο το Google σκοπεύει να εμβαθύνει την εξατομικευμένη διαφήμιση. Δηλαδή, πλέον όταν είμαστε στο διαδίκτυο θα βλέπουμε διαφημίσεις που δεν αφορούν απλώς την τρέχουσα αναζήτησή μας άλλα και τα ευρύτερα ενδιαφέροντά μας τα οποία θα προκύπτουν από προηγούμενες αναζητήσεις μας (π.χ. σπορ, σεξ, κινηματογράφος, κτλ.)

Προς το παρόν η Ευρωπαϊκή Ένωση αντέδρασε αλλά μόνο ως προς τη διάρκεια της διατήρησης των δεδομένων (2 έτη). Η αντίδραση κρίνεται τουλάχιστον άστοχη. Τι νόημα έχει το Google να σβήνει τα δεδομένα πιο νωρίς ή πιο αργά από τη στιγμή που τα έχει επεξεργαστεί και έχει δημιουργήσει το προφίλ του χρήστη.

Ωστόσο πρέπει να αναγνωρίσουμε στο Google ότι έχει το θάρρος (ή το θράσος) να δημοσιοποιεί μια πρακτική που ήδη εφαρμόζεται από το ίδιο και τους ανταγωνιστές του.

Αυτή η εκμετάλλευση των προσωπικών δεδομένων σίγουρα θα δυσαρεστήσει πολλούς χρήστες. Μπορεί να αποτελέσει σε βάθος χρόνου την αχίλλειο πτέρνα του Google σε περίπτωση που εμφανιστούν ισάξιοι περιηγητές οι οποίοι σέβονται τα προσωπικά δεδομένα.

Προς το παρόν το μόνο που μας σώζει είναι ότι ο όγκος πληροφοριών είναι τεράστιος για να γίνει αποτελεσματική επεξεργασία.


25.5.07

Ο τραγέλαφος συνεχίζεται!

Ασύρματο δίκτυο υπολογιστών σε σχολείο υπό κατάρρευση.


Προχθες το πρωί παρακολουθήσαμε στην τηλεόραση τα εγκαίνια από τον Υπουργό Μεταφορών της ασύρματης σύνδεσης ενός σχολείου ορεινού χωριού της Πελοποννήσου.

Ο κοινοτάρχης του χωριού μετά τις ευχαριστίες προς τον υπουργό, υπενθύμισε ότι το κτήριο του σχολείου είναι κατασκευής 1910 και χρειάζεται επειγόντως 150.000 ευρώ για επιδιόρθωση.

Τέτοια αχαριστία!

Τώρα μένει να δούμε τι θα κάνουν τα παιδιά την ασύρματη σύνδεση καθώς αποκλείουμε το ενδεχόμενο το σχολείο να διαθέτει καθηγητή ειδικευμένο στη διδασκαλία και τον χειρισμό των υπολογιστών.

Εξάλλου, ο πρόσφατος διαγωνισμός του ΑΣΕΠ δεν πρόβλεπε θέσεις καθηγητών πληροφορικής όταν ακόμη και κεντρικά σχολεία μεγάλων πόλεων παρουσιάζουν έλλειψη τέτοιων ειδικοτήτων.


24.5.07

Κάντε κλικ για να μολυνθείτε με έναν ιό.

Απίστευτο και όμως αληθινό.

409 άτομα επέλεξαν την παραπάνω διαφήμιση στο διαδίκτυο μέσα σε διάστημα 6 μηνών.

Από αυτό γίνεται φανερό πόσοι άσχετοι κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.

Επίσης εξηγείται το γεγονός ότι τα θύματα της ηλεκτρονικής απάτης είναι τόσα πολλά.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε <http://edition.cnn.com/2007/TECH/internet/05/23/computer.virus.reut/index.html>


23.5.07

Το Wi-fi δεν είναι ακόμη εδώ

Η πλήρης ανάπτυξη του Wi-Fi (ασύρματου δικτύου) θα αργήσει να έρθει.
Προς το παρόν θα μείνει σαν gadget για καφέ και πλατείες (πχ πλατεία Συντάγματος).

Πολύ ενδιαφέρον άρθρο στο Cnn.com όπου αναφέρονται πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χρήστες.

Αναφέρεται στο πείραμα ανάπτυξηs Wi-Fi στο Portland των ΗΠΑ.

http://edition.cnn.com/2007/TECH/internet/05/22/municipal.wireless.tech.ap/index.html


22.5.07

Για ακόμη μια φορά πρωταθλητές.

Μια ακόμη έκθεση της Ε.Ε. επιβεβαιώνει τις υποψίες μας για το κακό χάλι της ΚτΠ.

Ο τίτλος της έκθεσης είναι εύγλωττος: «Ελλάδα - Καθηλωμένη στο έδαφος η Τεχνολογία της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών».

Η έκθεση αναφέρει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις σε ότι αφορά τη διαθεσιμότητα υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και μάλιστα η θέση της χειροτερεύει από χρόνο σε χρόνο σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες.

Περισσότερες πληροφορίες στο άρθρο της Ημερησίας


21.5.07

H Microsoft αντεπιτίθεται.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα η Microsoft αξιώνει πνευματικά δικαιώματα από τις εταιρίες που χρησιμοποιούν το linux.

Σύμφωνα με την Microsoft 235 ευρεσιτεχνίες της χρησιμοποιούνται παράνομα από το Linux. Για αυτόν τον λόγο διεκδικεί χρηματική αποζημίωση από εταιρίες που χρησιμοποιούν το linux στα προϊόντα τους.

Τέτοιες εταιρίες είναι η Novell, η Fuji, η Xerox και η Samsung.

Με αυτόν τον τρόπο η Microsoft επιτυγχάνει δύο στόχους: πρώτον να ανακόψει την δυναμική διείσδυσης του linux φορτώνοντας το με το κόστος των πνευματικών δικαιωμάτων και δεύτερον να δημιουργήσει επιπλέον έσοδα για την ίδια εκ του μη όντως.

Εξάλλου όπως φημολογείται η Microsoft απασχολεί 800 δικηγόρους. Επομένως μια νομική δράση δεν της είναι κάτι δύσκολο.


18.5.07

Ακόμη ένα σύντομο ανέκδοτο

Ο υπουργός Οικονομίας χθες εξάγγειλε τη σύγκλιση με την Ε.Ε. στα ευρυζωνικά δίκτυα μέχρι το 2009.

Αυτό σημαίνει ότι μέσα σε 3 χρόνια το ποσοστό διείσδυσης των ευρυζωνικών δικτύων θα έχει πολύ καλύτερες αποδόσεις από αυτές των δομημένων ομολόγων καθώς από το 6,5% που είναι σήμερα θα φτάσει στο 15,7% του μέσου όρου της Ε.Ε των 25.

Ευτυχώς βέβαια που έγινε η διεύρυνση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί στην Ε.Ε. των 15 ο μέσος όρος ευρυζωνικών δικτύων πλησιάζει το 30%. Έτσι ο κος Αλογοσκούφης αρκείται να υπόσχεται τριπλασιασμό των συνδέσεων και όχι πενταπλασιασμό τους μέσα σε 3 χρόνια.

Κάτι επίσης που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι στο σημερινό 6,5% εντάσσεται οποιαδήποτε σύνδεση με ταχύτητα μεγαλύτερη των 64Κbps. Αυτό σημαίνει ότι και οι γραμμές ISDN με μόλις 128Kbps θεωρούνται ευρυζωνικες.

Αυτά χωρίς να μιλήσουμε για τις πραγματικές ταχύτητες των γραμμών και για τα προβλήματα εγκατάστασης και λειτουργίας τους.


15.5.07

Killer applications

H κινητή τηλεφωνία βλέπει με χαρά υπηρεσίες όπως τα ring tones και τα εικονομηνύματα να εξαπλώνονται ευρέως με προοπτική να επικρατήσουν ως killer applications, δηλαδή εφαρμογές που κυριαρχούν έναντι των υπολοίπων.

Σημειώνεται ότι τα sms αποτέλεσαν την εφαρμογή που συνέβαλε στην επικράτηση των κινητών της πρώτης γενιάς. Ενώ στην αρχή ήταν χωρίς χρέωση, μόλις διαπιστώθηκε πόσο δημοφιλή ήταν όλες οι εταιρίες έσπευσαν να τα χρεώσουν.

Από τότε οι εταιρίες αναζητούσαν εναγωνίως υπηρεσίες που θα βοηθούσαν στην επικράτηση της δεύτερης γενιάς κινητής τηλεφωνίας (GPRS). Η αποτυχία της δεύτερης γενιάς οφείλεται στην μη εύρεση killer application, διότι τι να το κάνεις το επιπλέον bandwidth αν δεν θες να στείλεις ή να λάβεις ογκώδη δεδομένα.

Τώρα οι εταιρίες τηλεφωνίας ελπίζουν ότι η τρίτη γενιά κινητής τηλεφωνίας θα επικρατήσει χάρη στα ring tones, τα εικονομηνύματα, τα video και τα παιχνίδια.


14.5.07

Η λίθινη εποχή του ελληνικού e-Banking

Αποκαρδιωτικό είναι το επίπεδο των υπηρεσιών e-Banking στην Ελλάδα.

Μια μικρή περιήγηση στις ιστοσελίδες των ελληνικών τραπεζών που προσφέρουν υπηρεσίες ηλεκτρονικής τραπεζικής φανερώνει πλήθος ελλείψεων.

Οι δύο από τις τρεις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες δεν εφαρμόζουν το στοιχειώδες. Στη σελίδα καταχώρησης του κωδικού εισόδου δεν φαίνεται η αλλαγή πρωτοκόλλου από hhtp σε https. (για όσους το αγνοούν είναι από τα στοιχειώδη βήματα διασφάλισης ασφαλούς πρόσβασης στο διαδίκτυο).

Τουλάχιστον η μία από τις τρεις μεγαλύτερες ιστοσελίδες μιλάει για παραλαβή e-mail με αποστολέα την τράπεζα, σε μια εποχή που το phishing κάνει θραύση και η αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων θα έπρεπε να αποφεύγεται.

Τα παραπάνω συνοδεύονται από ιδιαίτερα κακές αποδόσεις. Τα λάθη 404 (πρόβλημα με τον server) ξαφνιάζουν με τη συχνότητα εμφάνισής τους.

Το αποτέλεσμα είναι δυσαρεστημένοι πελάτες και πολλή μικρή χρήση της ηλεκτρονικής τραπεζικής.


12.5.07

Το πεπρωμένον φυγήν αδύνατον

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει πρόσφατο άρθρο της εφημερίδας Τα Νέα.

Σύμφωνα με το άρθρο στο παιχνίδι εικονικής πραγματικότητας Second Life παρατηρούνται πλέον φαινόμενα της καθημερινής ζωής.

Μαφιόζοι πωλούν προστασία για τα εικονικά καταστήματα.

Το ηλεκτρονικό εκλογικό κέντρο του Αμερικανού Δημοκρατικού υποψηφίου Τζων Έντουαρντς δέχθηκε επίθεση από εικονικούς βάνδαλους.

Εικονικές σεξουαλικές παρενοχλήσεις γίνονται αντικείμενο πραγματικής δικαστικής διερεύνησης κτλ.

Το άρθρο αναδημοσιεύεται στο blog://diastaseis.blogspot.com.

11.5.07

Χρόνος Ζωής Υπολογιστών

Για όσους έχουν προβλήματα με την επισκευή των υπολογιστών τους από το κατάστημα που τον προμηθεύτηκαν, η παρακάτω πληροφορία μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη.

Το Προεδρικό Διάταγμα 299/2003 άρθρο 11, αναφέρει τα εξής (ΑΡΘΡΟ 11) για την απόσβεση του πάγιου εξοπλισμού των επιχειρήσεων: «Για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα ηλεκτρονικά συγκροτήματα, γενικώς, ο κατώτερος και ο ανώτερος συντελεστής απόσβεσης ορίζονται σε εικοσιτέσσερα τοις εκατό (24%) και τριάντα τοις εκατό (30%) αντίστοιχα».

Από αυτό συνεπάγεται ότι ο χρόνος ζωής ενός υπολογιστή είναι 4,16 και 3,33 ημερολογιακά έτη και αντιστοίχως 5 ή 4 φορολογικά έτη.


9.5.07

Κάλιο αργά παρά ποτέ.

Επιτέλους η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) αποφάσισε να αντιδράσει στις τραγικές καταστάσεις που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές όταν αποφασίζουν να αλλάξουν εταιρία τηλεφωνίας, κρατώντας παράλληλα τον αριθμό τους.

Μέχρι σήμερα αυτοί οι καταναλωτές έπρεπε να μείνουν μέχρι 10 ημέρες χωρίς γραμμή. Αυτή η υπερβολική καθυστέρηση οριζόταν σε προηγούμενη οδηγία της ΕΕΤΤ.

Τώρα με νέα οδηγία της, η ΕΕΤΤ ορίζει ότι η καταχώρηση της αίτησης του καταναλωτή πρέπει να γίνεται αυθημερόν.

Και πάλι τα πράγματα είναι αρκετά θολά γιατί άλλο η καταχώρηση της αίτησης και άλλο η υλοποίηση της αλλαγής παρόχου.

Δεν βρισκόμαστε ακόμη στην άκρη του τούνελ.


8.5.07

Αυξάνονται οι ευρωπαίοι μετανάστες.

Το μεταναστευτικό κύμα των ευρωπαίων που μεταναστεύουν για μια δεύτερη ευκαιρία συνεχώς αυξάνεται. Μάλιστα τα δύο τρίτα αυτών είναι άνδρες.

Ήδη οι ευρωπαίοι πλειοψηφούν σε ποσοστό 61% μεταξύ των ενεργών χρηστών του διαδικτυακού παιχνιδιού εικονικής πραγματικότητας Second Life.

Το παιχνίδι έχει 6 εκατ. εγγεγραμμένους χρήστες και 1,7 εκατ. ενεργούς (οι οποίοι έχουν μπει στο παιχνίδι τουλάχιστον μια φορά κατά τη διάρκεια των προηγούμενων 60 ημερών).


4.5.07

Second Life

Πολύ ενδιαφέρον άρθρο στο CNN για την Μαλαισιανή βασίλισσα των οθονών

Η εν λόγω κυρία συλλέγει οθόνες και υπολογιστές στην Αμερική και τις προωθεί στη Μαλαισία όπου επισκευάζονται και στη συνέχεια προωθούνται για πώληση σε υποανάπτυκτες χώρες. Κάποιοι από τους υπολογιστές πωλούνται για 100 δολάρια.

Η εταιρία της ονομάζεται Second Life Computer Remanufacturing.

Η ιδέα της επαναχρησιμοποίησης αντί για ανακύκλωσης είναι εξαιρετική και θα μπορούσε να αποτελέσει λύση και για την Ελλάδα όπου το 70% του πληθυσμού δεν έχει υπολογιστή.

Σχολεία και σύλλογοι (ΚΑΠΗ, κέντρα νεότητας, κτλ.) θα μπορούσαν να εξοπλιστούν με τέτοιους υπολογιστές.

Επιπλέον, ανθρωπιστική βοήθεια μπορεί να αποτελέσει και η αποστολή υπολογιστών, για παράδειγμα στις ελληνικές κοινότητες στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, στα σχολεία της Αφρικής κτλ.


2.5.07

Άσχετο αλλά ανατριχιαστικό

Στο debate μεταξύ της Segolene Rοyal και του Sarkozi αναφέρθηκε ότι:

Ο μέσος όρος ζωής ενός ανωτέρου στελέχους στη Γαλλία είναι κατά επτά χρόνια μεγαλύτερος από ότι ο μέσος όρος ζωής ενός γάλλου εργάτη.

Στην Ελλάδα πόση είναι άραγε η διαφορά; Έχει σκεφτεί κανείς να τη μετρήσει;

1.5.07

Πούλα μούρη ψηφιακά (2)

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ("Δες το ψηφιακά") αποτελεί μερική υλοποίηση της προεκλογικής υπόσχεσης του πρωθυπουργού για άμεση παροχή δωρεάν υπολογιστών σε όλους τους φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές.

Τελικά ούτε άμεσα δόθηκαν καθώς πέρασαν 3 χρόνια, ούτε δωρεάν δίνονται, ούτε σε όλους αλλά μόνο στον πρώτο αριστεύσαντα φοιτητή κάθε σχολής.