6.12.06

Η συμφωνία Microsoft-Ελληνικού δημοσίου

Σε μια εποχή που οι περισσότερες κυβερνήσεις πριμοδοτούν τις εφαρμογές Ανοικτού κώδικα (Open Source) ως βασικά οχήματα καινοτομίας και έρευνας, η ελληνική κυβέρνηση εκπροσωπούμενη από τον Υπουργό Οικονομίας κο Αλογοσκούφη υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με την Microsoft.

Η συμφωνία αυτή – το κείμενο της οποίας δεν έχει δημοσιευτεί παρά τα αιτήματα της αντιπολίτευσης – θέτει προνομιακούς όρους για τη χρήση των προϊόντων της Microsoft από το ελληνικό δημόσιο.

Έτσι ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να επιβάλει κυρώσεις στην Μicrosoft για χρήση μονοπωλιακών πρακτικών, η Ελλάδα δεσμεύτηκε με δικιά της πρωτοβουλία με ενός μονοπωλιακού χαρακτήρα συμφωνία.

Εντύπωση προκαλούν οι όροι της συμφωνίας που προβλέπουν τη δωρεάν παροχή των windows από τα πανεπιστήμια και τα σχολεία.

Με αυτόν τον τρόπο εξυπηρετούνται δύο στρατηγικοί στόχοι της Microsoft: πρώτον, συνήθεια χρήσης των windows από τις πιο μικρές ηλικίες σύμφωνα με το σύνθημα "catch them while they are young" και δεύτερον αποστείρωση των πανεπιστημίων, αποθαρρύνοντας τη χρήση ανταγωνιστικών προγραμμάτων όπως του Linux.

Δεν υπάρχουν σχόλια: