18.12.06

Ο υπολογιστής των 100 δολαρίων.

Για ακόμη μία φορά, ο υπολογιστής των 100 δολαρίων απασχόλησε την ελληνική πολιτική ζωή.

Αφορμή στάθηκε η δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ότι σε περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ νικήσει στις εκλογές, η ελληνική κυβέρνηση θα παραγγείλει 1 εκατομμύριο τέτοιους υπολογιστές για να τους μοιράσει σε μαθητές και φοιτητές.

Δυστυχώς, η παραπάνω δήλωση αντικατοπτρίζει τη σύγχυση των ιθυνόντων και την αδυναμία στρατηγικού σχεδιασμού. Αποτέλεσμα των παραπάνω η τραγική κατάσταση ψηφιακού αναφαλβητισμού της ελληνικής κοινωνίας.

Ας τα πάρουμε με την σειρά. Τι είναι το PC των 100 δολαρίων; Είναι ένα μηχάνημα:

1. Χωρίς σκληρό δίσκο. Δηλαδή η αποθήκευση αρχείων δεν είναι δυνατή.

2. Με μικροσκοπική οθόνη.

3. Με αυτονομία μισής ώρας. Μάλιστα προβλέπεται μανιβέλα για να φορτώσει η μπαταρία απουσία ρεύματος.

4. Το πρωτότυπο του οποίου δεν έχει ακόμη βγει στην παραγωγή.

5. Που βασίζεται σε μια σειρά καινοτόμων λύσεων επικοινωνίας που δεν έχουν δοκιμαστεί στην πράξη

Ένα τέτοιο μηχάνημα σίγουρα καλύπτει τις ανάγκες ενός χωριού μιας υποανάπτυκτης χώρας αλλά σίγουρα δεν απευθύνεται στις ανάγκες του μέσου έλληνα μαθητή και ακόμη περισσότερο του έλληνα φοιτητή.

Ένα μηχάνημα το οποίο δεν έχει τη δυνατότητα να παίξει παιχνίδια μειώνει κατά πολύ την απήχηση του στο ελληνικό κοινό.

Από την ελληνική κοινωνία δεν λείπουν τόσο τα χρήματα όσο το κίνητρο, είτε αυτό είναι φορολογικό (οι φορολογικές ελαφρύνσεις καταργήθηκαν), είτε είναι η ανάπτυξη υπηρεσιών (η πλειοψηφία των πολιτών θεωρούν ότι οι H/Y και το διαδίκτυο δεν τους χρησιμεύει σε τίποτα).

Ακόμη όμως και αν θεωρήθεί ότι το θέμα είναι χρηματικό, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να προωθήσει την επαναχρησιμοποίηση ανακυκλωμένων υπολογιστών και όχι να προσπαθήσει να δημιουργήσει ακόμη ένα εκατομμύριο σκουπίδια.

Η ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση του e-waste είναι κρίσιμος τομέας για την αειφόρο ανάπτυξη της κοινωνίας μας καθώς θα προστατεύσει το περιβάλλον και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: