11.12.06

«Μύθος και πραγματικότητα για τις ιδιωτικοποιήσεις»

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η συζήτηση για τις ιδιωτικοποιήσεις η οποία γίνεται αθόρυβα και στο περιθώριο της πολιτικής ζωής της χώρας.

Στις αρχές Νοεμβρίου, ο ανεξάρτητος βουλευτής Α.Ανδριανόπουλος δημοσίευσε στην Ημερησία άρθρο με θέμα «Μύθος και πραγματικότητα για τις ιδιωτικοποιήσεις» όπου υποστήριζε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις δημιουργούν θέσεις εργασίας και λειτουργούν υπέρ του ανταγωνισμού.

Μάλιστα ανέφερε το παράδειγμα του πρόσφατου black out στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του οποίου μεγάλο μέρος της κεντρικής Ευρώπης (Γερμανίας, Γαλλίας, κτλ.) έμεινε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Κατά τον κύριο Ανδριανόπουλο πολλοί αρθρογράφοι οι οποίοι στο παρελθόν είχαν καυτηριάσει τα black out στην Καλιφόρνια ως αποτελέσματα της ανεξέλεγκτης ιδιωτικοποίησης, σώπασαν στην περίπτωση του black out στην Ευρώπη και δεν καυτηρίασαν τα προβλήματα των κρατικών ευρωπαϊκών εταιριών ρεύματος.

Δυστυχώς η αλήθεια δεν είναι αυτή.

Σε πρόσφατη επίσκεψη στη χώρα μας του εκτελεστικού διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας Claude Mandil για την παρουσίαση της έκθεσης "Οι Ενεργειακές Πολιτικές των χωρών του ΔΟΕ: Ελλάδα 2006", ο κ. Μαντιλ φέρεται να δήλωσε σύμφωνα με την εφημερίδα Ημερησία ότι:

1. Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας μπορεί να φέρει υψηλότερες τιμές.

2. Η απελευθέρωση είναι εν μέρει υπεύθυνη για το πρόσφατο μπλάκ ουτ στην Δυτική Ευρώπη, και τούτο γιατί στην πρώτη φάση της απελευθέρωσης δεν δόθηκε βάρος στην επάρκεια προσφοράς ρεύματος, δηλαδή στις επενδύσεις για παραγωγή και δίκτυα.

Η παραπάνω δήλωση επιβεβαιώνει ότι οι ιδιωτικοποιήσεις στην Ευρώπη έχουν τεθεί σε λάθος βάση και τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η απελευθέρωση της ενέργειας, των σιδηροδρόμων κτλ. προέρχονται από λανθασμένη εφαρμογή των ιδιωτικοποιήσεων και την απουσία ελεγκτικών μηχανισμών.

Το θέμα των απελευθερώσεων είναι πολύ σημαντικό, καθαρά πολιτικό και εξαιρετικά επίκαιρο. Είναι ανάγκη οι ιδιωτικοποιήσεις να συζητηθούν πέρα από δογματικές θέσεις υπέρ ή κατά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: