25.6.07

To Google και η λογοκρισία

To Google ανακοίνωσε την πρωτοβουλία του να συνεργαστεί με την επιτροπή εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών για την καταπολέμηση της λογοκρισίας στο διαδίκτυο.

Η βασική ιδέα που προσπαθεί να προάγει το Google, είναι ότι το «κατέβασμα» μιας ιστοσελίδας που φιλοξενείται σε μια ξένη χώρα αποτελεί άυλη εισαγωγή υπηρεσίας και μπορεί να προστατευτεί μέσω διακρατικών συμφωνιών εμπορίου.

Με αυτόν τον τρόπο χώρες όπως η Κίνα - στην απίθανη περίπτωση που υπογράψουν μια τέτοια συμφωνία - δεν θα μπορούν να φιλτράρουν την πρόσβαση των πολιτών τους σε ιστοσελίδες με «ενοχλητικό» περιεχόμενο.

Πρόκειται για μια έξυπνη κίνηση του Google που έρχεται σε μια εποχή έντονης αρνητικής δημοσιότητας για την εταιρία, τόσο για τη συνεργασία του με την κινέζικη κυβέρνηση στο φιλτράρισμα των αποτελεσμάτων του, όσο και για την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του.

Αυτή η κίνηση φανερώνει την αγωνία του Google να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα της αγοράς εναντίον του, το οποίο αν συνεχιστεί μπορεί να στρέψει τους χρήστες σε ανταγωνιστικές μηχανές αναζήτησης που υπόσχονται καλύτερη προστασία των προσωπικών δεδομένων.


Δεν υπάρχουν σχόλια: