21.6.07

To Google μέσα από τα Windows!

Καθοριστικής σημασίας θεωρείται η επιτυχία του Google να υποχρεώσει τη Microsoft να «ανοίξει» τα Windows Vista σε ανταγωνιστικές εταιρίες κατασκευής υπηρεσιών διαδικτύου. Πλέον η Microsoft θα επιτρέπει στους χρήστες των Vista να έχουν απευθείας πρόσβαση σε υπηρεσίες αναζήτησης άλλων εταιριών (όπως του Google).

Όλα ξεκίνησαν με την νέα υπηρεσία των Vista: Instant Search, η οποία επιτρέπει την αναζήτηση δεδομένων στο σκληρό δίσκο του υπολογιστή.

To Google προσέφυγε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης κατηγορώντας τη Microsoft για μονοπωλιακή πρακτική σε ότι αφορά τις μηχανές αναζήτησης.

Ουσιαστικά, το επιχείρημα του Google ήταν ότι η Microsoft χρησιμοποιεί τη δεσπόζουσα θέση των Windows στην αγορά (90%) για να επιβάλει τις υπόλοιπες υπηρεσίες της όπως τη μηχανή αναζήτησής της.

Παρόμοιες κατηγορίες έχει αντιμετωπίσει η Microsoft και στο παρελθόν τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ειδικά η Ε.Ε. έχει πάρει πολύ σκληρές αποφάσεις κατά των μονοπωλιακών πρακτικών της Microsoft επιβάλλοντας παράλληλα σημαντικά πρόστιμα.

Η συμφωνία της Microsoft με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ είναι σημαδιακή διότι πρόκειται για την πρώτη (έστω και έμμεση) απόφαση σε αμερικάνικο έδαφος κατά των μονοπωλιακών πρακτικών της Microsoft.


Δεν υπάρχουν σχόλια: