4.6.07

Αν σε πιάσω, την «έβαψες».

Άσχετο αλλά επίκαιρο.

Τα καινούργια πρόστιμα για τις παραβάσεις του κώδικα οδικής κυκλοφορίας βασίζονται στην παράλογη λογική του «Αν σε πιάσω την έβαψες» ενώ έπρεπε να βασίζονται στην λογική «σε πιάνω την μια στις δύο φορές που παρανομείς».

Βέβαια η δεύτερη λογική είναι ζόρικη καθώς απαιτεί επιπλέον προσωπικό (τροχονόμους) ενώ επιπλέον επιβάλει το προσωπικό αυτό να είναι στους δρόμους.

Οι τροχονόμοι δεν έχουν μόνο σαν ρόλο να ρυθμίζουν την κυκλοφορία - όταν μάλιστα τα περισσότερα φανάρια είναι αυτορυθμιζόμενα - αλλά κυρίως οφείλουν να επιβλέπουν την συμπεριφορά των οδηγών.

Στο εξωτερικό η μία στις 3 παραβάσεις τιμωρείται.

Ένα παράδειγμα σωστής επιτήρησης που έχει δώσει αποτελέσματα είναι οι θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης στο κέντρο της Αθήνας.

Η επίβλεψη είναι συνεχής, τα πρόστιμα μικρά 40 ευρώ. Το μέτρο λειτουργεί καθώς πλέον βρίσκεις άδειες θέσεις καθώς κανείς δεν τολμά να παραβεί τους κανονισμούς (πάνω από 3 ώρες στάθμευση).

Παρόλο που αρχικά ήμουν κατά της ελεγχόμενης στάθμευσης τώρα την επικροτώ.

Μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση που στην τηλεοπτική μας δημοκρατία όλοι αναλώνονται σε συζητήσεις για το αν το μέτρο είναι φορομπηχτικό και κανένας δεν μιλάει για την ουσία.


Δεν υπάρχουν σχόλια: