23.9.09

Net neutrality

Μερικές φορές κάποιες προτάσεις εκπλήσσουν.

Πρόσφατη πρόταση του προέδρου της Federal Communications Commission (το αντίστοιχο της ελληνικής ΕΕΤΤ) παρουσίασε μια σειρά προτάσεις οι οποίες αν εγκριθούν θα δημιουργήσουν ένα από τα πιο ελεύθερα πλαίσια λειτουργίας του Internet σε ότι αφορα τα τεχνικά χαρακτηριστικά του.

Ο λόγος που οδήγησε σε αυτές τις προτάσεις είναι η ανάγκη να δουλέψει ελεύθερα η ιδιωτική πρωτοβουλία και να αναπτύξει απρόσκοπα τις διαδικτυακές δραστηριότητές της πέρα από εμπόδια τύπου Microsoft.

Οι προτάσεις αφορούν:

1. Την ελεύθερη πρόσβαση σε οποιοδήποτε νόμιμο περιεχόμενο. (δηλάδη απάγορεύεται οποιοδήποτε φιλτράρισμα)

2. Την ελεύθερη χρήση οποιασδήποτε εφαρμογής η οποία δεν βλάπτει το δίκτυο παρόχου (για παράδειγμα, ιοί).

3.Την δυνατότητα σύνδεσης στο δίκτυο οποιασδήποτε συσκευής η οποία δεν βλάπτει το δίκτυο. Δηλαδή, τέρμα στα δίκτυα με «ιδιωτικά» πρωτόκολλα.

4.Τη διαφάνεια στους όρους χρήσης και λειτουργίας των δικτύων. Ξεκάθαρη πληροφόρηση των χρηστών απέναντι στις δυνατότητες των υπηρεσιών.

5.Την απαγόρευση μπλοκαρίσματος ή επιβράδυνσης συγκεκριμένου περιεχομένου. Αυτό θα βάλει τέρμα στις πρακτικές πολλών παρόχων να επιβραδύνουν το κατέβασμα ταινιών ή να απαγορεύουν την κίνηση του Skype.

6. Διαφάνεια στη διαχείριση των διαδικτυακών πόρων, όπως για παράδειγμα στην διαθεσιμότητα των γραμμών και την ταχύτητα. Μακάρι να υλοποιηθεί. Διατηρώ σοβαρές αμφιβολίες για τη δυνατότητα τεχνικής υλοποίησή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: