18.12.06

Ο υπολογιστής των 100 δολαρίων.

Για ακόμη μία φορά, ο υπολογιστής των 100 δολαρίων απασχόλησε την ελληνική πολιτική ζωή.

Αφορμή στάθηκε η δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ότι σε περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ νικήσει στις εκλογές, η ελληνική κυβέρνηση θα παραγγείλει 1 εκατομμύριο τέτοιους υπολογιστές για να τους μοιράσει σε μαθητές και φοιτητές.

Δυστυχώς, η παραπάνω δήλωση αντικατοπτρίζει τη σύγχυση των ιθυνόντων και την αδυναμία στρατηγικού σχεδιασμού. Αποτέλεσμα των παραπάνω η τραγική κατάσταση ψηφιακού αναφαλβητισμού της ελληνικής κοινωνίας.

Ας τα πάρουμε με την σειρά. Τι είναι το PC των 100 δολαρίων; Είναι ένα μηχάνημα:

1. Χωρίς σκληρό δίσκο. Δηλαδή η αποθήκευση αρχείων δεν είναι δυνατή.

2. Με μικροσκοπική οθόνη.

3. Με αυτονομία μισής ώρας. Μάλιστα προβλέπεται μανιβέλα για να φορτώσει η μπαταρία απουσία ρεύματος.

4. Το πρωτότυπο του οποίου δεν έχει ακόμη βγει στην παραγωγή.

5. Που βασίζεται σε μια σειρά καινοτόμων λύσεων επικοινωνίας που δεν έχουν δοκιμαστεί στην πράξη

Ένα τέτοιο μηχάνημα σίγουρα καλύπτει τις ανάγκες ενός χωριού μιας υποανάπτυκτης χώρας αλλά σίγουρα δεν απευθύνεται στις ανάγκες του μέσου έλληνα μαθητή και ακόμη περισσότερο του έλληνα φοιτητή.

Ένα μηχάνημα το οποίο δεν έχει τη δυνατότητα να παίξει παιχνίδια μειώνει κατά πολύ την απήχηση του στο ελληνικό κοινό.

Από την ελληνική κοινωνία δεν λείπουν τόσο τα χρήματα όσο το κίνητρο, είτε αυτό είναι φορολογικό (οι φορολογικές ελαφρύνσεις καταργήθηκαν), είτε είναι η ανάπτυξη υπηρεσιών (η πλειοψηφία των πολιτών θεωρούν ότι οι H/Y και το διαδίκτυο δεν τους χρησιμεύει σε τίποτα).

Ακόμη όμως και αν θεωρήθεί ότι το θέμα είναι χρηματικό, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να προωθήσει την επαναχρησιμοποίηση ανακυκλωμένων υπολογιστών και όχι να προσπαθήσει να δημιουργήσει ακόμη ένα εκατομμύριο σκουπίδια.

Η ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση του e-waste είναι κρίσιμος τομέας για την αειφόρο ανάπτυξη της κοινωνίας μας καθώς θα προστατεύσει το περιβάλλον και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας.

11.12.06

«Μύθος και πραγματικότητα για τις ιδιωτικοποιήσεις»

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η συζήτηση για τις ιδιωτικοποιήσεις η οποία γίνεται αθόρυβα και στο περιθώριο της πολιτικής ζωής της χώρας.

Στις αρχές Νοεμβρίου, ο ανεξάρτητος βουλευτής Α.Ανδριανόπουλος δημοσίευσε στην Ημερησία άρθρο με θέμα «Μύθος και πραγματικότητα για τις ιδιωτικοποιήσεις» όπου υποστήριζε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις δημιουργούν θέσεις εργασίας και λειτουργούν υπέρ του ανταγωνισμού.

Μάλιστα ανέφερε το παράδειγμα του πρόσφατου black out στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του οποίου μεγάλο μέρος της κεντρικής Ευρώπης (Γερμανίας, Γαλλίας, κτλ.) έμεινε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Κατά τον κύριο Ανδριανόπουλο πολλοί αρθρογράφοι οι οποίοι στο παρελθόν είχαν καυτηριάσει τα black out στην Καλιφόρνια ως αποτελέσματα της ανεξέλεγκτης ιδιωτικοποίησης, σώπασαν στην περίπτωση του black out στην Ευρώπη και δεν καυτηρίασαν τα προβλήματα των κρατικών ευρωπαϊκών εταιριών ρεύματος.

Δυστυχώς η αλήθεια δεν είναι αυτή.

Σε πρόσφατη επίσκεψη στη χώρα μας του εκτελεστικού διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας Claude Mandil για την παρουσίαση της έκθεσης "Οι Ενεργειακές Πολιτικές των χωρών του ΔΟΕ: Ελλάδα 2006", ο κ. Μαντιλ φέρεται να δήλωσε σύμφωνα με την εφημερίδα Ημερησία ότι:

1. Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας μπορεί να φέρει υψηλότερες τιμές.

2. Η απελευθέρωση είναι εν μέρει υπεύθυνη για το πρόσφατο μπλάκ ουτ στην Δυτική Ευρώπη, και τούτο γιατί στην πρώτη φάση της απελευθέρωσης δεν δόθηκε βάρος στην επάρκεια προσφοράς ρεύματος, δηλαδή στις επενδύσεις για παραγωγή και δίκτυα.

Η παραπάνω δήλωση επιβεβαιώνει ότι οι ιδιωτικοποιήσεις στην Ευρώπη έχουν τεθεί σε λάθος βάση και τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η απελευθέρωση της ενέργειας, των σιδηροδρόμων κτλ. προέρχονται από λανθασμένη εφαρμογή των ιδιωτικοποιήσεων και την απουσία ελεγκτικών μηχανισμών.

Το θέμα των απελευθερώσεων είναι πολύ σημαντικό, καθαρά πολιτικό και εξαιρετικά επίκαιρο. Είναι ανάγκη οι ιδιωτικοποιήσεις να συζητηθούν πέρα από δογματικές θέσεις υπέρ ή κατά.

6.12.06

Η συμφωνία Microsoft-Ελληνικού δημοσίου

Σε μια εποχή που οι περισσότερες κυβερνήσεις πριμοδοτούν τις εφαρμογές Ανοικτού κώδικα (Open Source) ως βασικά οχήματα καινοτομίας και έρευνας, η ελληνική κυβέρνηση εκπροσωπούμενη από τον Υπουργό Οικονομίας κο Αλογοσκούφη υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με την Microsoft.

Η συμφωνία αυτή – το κείμενο της οποίας δεν έχει δημοσιευτεί παρά τα αιτήματα της αντιπολίτευσης – θέτει προνομιακούς όρους για τη χρήση των προϊόντων της Microsoft από το ελληνικό δημόσιο.

Έτσι ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να επιβάλει κυρώσεις στην Μicrosoft για χρήση μονοπωλιακών πρακτικών, η Ελλάδα δεσμεύτηκε με δικιά της πρωτοβουλία με ενός μονοπωλιακού χαρακτήρα συμφωνία.

Εντύπωση προκαλούν οι όροι της συμφωνίας που προβλέπουν τη δωρεάν παροχή των windows από τα πανεπιστήμια και τα σχολεία.

Με αυτόν τον τρόπο εξυπηρετούνται δύο στρατηγικοί στόχοι της Microsoft: πρώτον, συνήθεια χρήσης των windows από τις πιο μικρές ηλικίες σύμφωνα με το σύνθημα "catch them while they are young" και δεύτερον αποστείρωση των πανεπιστημίων, αποθαρρύνοντας τη χρήση ανταγωνιστικών προγραμμάτων όπως του Linux.